Byta bett ?

Jag är lite fundersam.. Jag vill byta bett på Mave IGEN , ja jag vet, men jag trivs inte riktigt på pelhamet känns det inte riktigt 100 och på jaktkandaret brukar han bli lite trippig , och ni förstår hur jag menar, lite för mycket " uppåt " och tar inget stöd på bettet.

Jag har ingen aning vad jag ska prova, skulle helst vilja prova ett flippanbett men eftersom de är ett typ utav gummi bett så går inte det ( han gnisslar tänder när man rider - då går de sönder ) . Har kikat runt på lite olika hemsidor, och är sugen på ett kombinerat hackamore - bett... Har någon erfarenhet av det ? Och har ni något att berätta om det i så fall ? Jag har ingen som helst erfarenhet av dem men blir sugen på att prova.

De finns både i 2 och 3 delat, vilket av det skulle man i så fall välja ?

Hmm..

Svårt när man nästan bara ridit tidigare hästar på vanliga 2 och 3 delade bett...


Bilder lånade från grand-prix.se
Någon som har erfarenheter av detta som kan berätta lite om det , och vad det har för inverkan  ? :)

Kommentarer
Postat av: Jessica

Det är jätteskarpa bett, inget jag tror han kommer att trivas på, betsla hellre ner en aning om han blir för mycket uppåt, vad har han för bettstorlek? jag har rätt mycket bett, olika sorters pelham och jaktkandar + en massa annat som du kan få låna och prova om du vill, kan göra stor skillnad om man bara byter från tex rakt till delat.

2009-12-10 @ 22:48:59
URL: http://stallbrannet.se/blogg
Postat av: Jessica

Jo det blir oftast lite skarpare med ett rakt pelham. Fast det är nästan bättre att hästen har ett litet mildare bett i hoppningen, annars kan dom bli osäkra och börja hoppa dåligt för att värja sig mot obehaget i munnen, ser allt för många såna hästar på tävlingar. Är jaktstången rak eller delad? På Izak kan jag bla ändra effekten jättemycket bara genom vaddera kindkedjan olika.

2009-12-11 @ 07:54:43
URL: http://stallbrannet.se/blogg
Postat av: Tess

prova waterfordbett :)

2009-12-11 @ 11:52:43
URL: http://blondiieistallet.blogg.se/
Postat av: Erica

Rider du på vanligt pelham nu? Rakt eller delat? Om du inte har provat rakt gummipelham (med svart gummi på stången, rakt) så prova det först! Blir inte lika skarpt som "vanligt pelham" och jag tycker många blir lugnare i handen och mer framme i handen än på liknande bett utan gummi...

Kombinationsbetten du visar på bilden är jätteskarpa. De trycker både över nacken, nosen och i munnen... Lisel går knappt skritta på ett sådant bett, tar inget stöd alls! Säger precis som Jessica, bättre ett snällare bett i hoppningen så blir det i regel mindre studs och för att kunna hoppa högre hinder så ska hästen vara ärligt framme i handen... =) Är han väldigt stark?

MVH / Erica

2009-12-11 @ 11:58:00
URL: http://ericasjostrom.se
Postat av: amanda

Vet ingen direkt nu. Men kan ju tipsa några, och kan se om jag hittar eller känner någon:)

2009-12-11 @ 15:33:49
URL: http://amandastranings.blogg.se/
Postat av: Lamia

Sv: Vi sköter alla in/utsläpp vardagar, fodringar m.m och på helgen hjälps vi åt med in/ut :)

2009-12-11 @ 16:06:18
URL: http://lamiamichelle.blogg.se/
Postat av: Jessica

Vad händer om du tar bort luddet på kindkedjan när du har pelhamet? Det finns delade jaktkandar, sen finns det raka med och utan tungfrihet också.

Annars markarbete, markarbete, markarbete ;)

2009-12-11 @ 17:09:21
URL: http://stallbrannet.se/blogg
Postat av: Hoppbloggen

Har ingen större erfarenhet av kombinationsbettet hack/vanligt. Men eftersom det inte är någon frihet i ringarna till bettet måste du ju rida på båda samtidigt. Om du vil ha kombinerad effekt skulle jag nog hellre prova rida på ett 3delat tränsbett (sidostycken) och en hackamore ovanpå. Har en kompis som provat det och funkar mycket bra. Dubbla tyglar och då väljer du om du vill ha bettkänsla eller hävstång av hacket. Du kan reglera själv när du ska lätta av och "hålla i". Stor variation utan att bli skarpt. Den hästen fick "lagomt stöd" i hoppningen. ! - LYCKA TILLTjejen heter Hanna (kommer publicera mer om detta imorgon)

2009-12-11 @ 17:43:53
URL: http://hoppbloggen.blogg.se/
Postat av: caroline

hej

jag har bara provat ett kombinationsbett, ett Mikmar, det ser ju helt annorlunda ut än de betten du är intresserad av. Jag tror få hästar trivs på kombibett. Om du ska prova något så skulle jag inte valt något av de du tänker på, Myler har tex lite snällare varianter med kortare skänklar.

2009-12-11 @ 17:51:12
URL: http://internationalshowjumping.blogg.se/
Postat av: amanda

jag har sett den ponnyn nån gång och den verkar superfin!

men då är det ju bara det att jag har egen häst redan:/ Tar ju som lite tid med bara en. :/

2009-12-11 @ 17:54:58
URL: http://amandastranings.blogg.se/
Postat av: Jessica

Näe det är verkligen tragiskt nu man kan inte göra nått, men nån gång ska det ju komma snö, och kanske bli sommar igen.. helst i morgon.

Jag har en jaktstång utan tungfrihet om du vill prova, men det är tyvärr bara 12,5-13 Har även ett pelham som är rakt gummiklätt (med stålkärna) mina hästar tycker dock inte om det bettet då det är ganska tjockt i munnen är nog hela 14,5. + Ett rakt pelham med tungfrihet 13,5 Har även en massa olika pessoan (tycka vad man vill om dom men på vissa hästar funkar dom), waterfordbett, fullcheck mm.

2009-12-11 @ 20:16:28
URL: http://stallbrannet.se/blogg
Postat av: sofie

tack så mkt=) ja det är jätte skönt. men nu har det börjat snöa :(

2009-12-11 @ 20:22:15
URL: http://sbhorses.blogg.se/
Postat av: Hoppbloggen

Ja det är det svåraste med hästar och bett. Att hitta rätt! Som tidigare skibenter säger ; det får inte bli för skarpt så att man tappar bjudningen heller.

Klurigt det dära.Hanna Heikkinen heter hon! (vet inte om du vet vem det är ) ?

2009-12-12 @ 00:30:37
URL: http://hoppbloggen.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0