Hästar efter trafikerade vägar och travhästar

Efter gårdagens insident har jag tänkt extra mycket på trafiken. ( eller jag har iofs tänkt skriva det här inlägget ett tag nu ) . Jag rider ( när jag rider ut alltså ca 5-6 dagar i veckan med hästarna ) Efter en trafikerad väg, det är en grus väg men det är hus och så vidare efter den så det är alltid bilar, traktorer, moppar krossar, EPA traktorer , lastbilar ja alla de fordon man kan tänka sig efter den.. Det är inte rusningstrafik , men man möter oftast ett par fordon per ridtur... Beronede lite på vilken tid man är ute...

När jag tänker grusväg ( Ur en bilists syn ) så kör jag aldrig fort , särskillt inte när det är hus efter vägen. För det första ligger det ofta rullgrus på vägen vilket kan göra att svängar och inbromsningar inte alls blir som dom ska. Samt att det ofta bor mycket barnfamiljer efter vägarna, mycket djur - Hundar katter och hästar som vistas efter vägarna..

Men hos oss tänker inte folk så där gasar dom på som aldrig förr. kommer det en häst eller inte, maioriteten av folket bryr sig inte. Till min stora förfäran, Mave är 95 procent av tiden helt cool när det passerar fordon, han kan dock ( som vilken annan häst som helst ) Hoppa till för annat, som till exempel saker i diken , skog osv.
Och kör bilen för nära, för fort eller det är lera som skvätter på honom kan han bli rädd... Hans vanligaste reaktion är att hoppa mot fordonet, oftast är jag så pass med på det och kan avstyra det..

Mitt sätt att hantera detta är att oftast rida mitt på vägen så dom måste sakta in. Många förstår budskapet saktar in och kör lite på sidan för Min , hästen och deras ( troligast mest bilens ) Skull. Vissa bromsar in, men slickar i princip hästens sida , Inte kul men vad gör man när man har gigantiska diken på andra sidan ? Och en del , dom gör som en bilist som kom bakom mig för någon dag sedan, han tutar tills jag flyttar mig och skiter fullständigt i att sakta in eller flytta sig åt sidan,.. Smart ? Min åsikt NEJ !

Att Mave sedan reagerade på bilar som han gjorde igår är för mig en gåta som jag kanske vet svaret på kanske inte.. Det har i alla fall aldrig hänt något som han har blivit skraj av..
Men tänk om bilarna som kom igår hade varit sånna ( Ursäkta mig ) Idioter som vissa är i trafiken och bara blåst förbi, då hade det slutat illa... Som tur var det inte det...

Jag vet inte vad man ska göra för att få folk att inse ? Det är djur vi sitter på , hur trafiksäkra de än är så KAN de hoppa ut på vägen de kan tvärvända de kan sparka mot bilen , med mera ..

Det skulle ju för allas säkerhet vara betydligt bättre om folk kunde tänka efter när de sitter bakom ratten, det är stora djur som väger mycket. Det är i princip som att köra på en älg, föraren, ryttaren och hästen kan gå bort på grund av förarens körning. För mig är det ofattbart att man kan passera hästar på grusvägar , eller vilka vägar som helst i 70 km / h ??

Jag vet inte var jag vill komma med detta inlägget egentligen, var bara tvungen att få skriva av mig lite irritation..

Sen har vi nästa parentes. Mina föräldrar har alltid haft trav hästar, jag har haft varmblod osv. Så jag har inget emot Travfolket i sig.. Förutom vissa... De som håller på med hästar men inte kan avläsa andras hästa.. När jag möter en häst, sitter inte jag i full galopp och börnar förbi den, SÄRSKILLT inte om jag ser att den får panik och hoppar över ett dike av rädsla ( Vilket hände för nina för några veckor sedan ) . När jag hade Mave i mitt tidigare stall så hade vi en travbana som man ofta red efter för att komma vidare in i skogen, en vacker dag kommer jag och rider efter den, ser att det kommer 2 travhästar i FULL fart efter mig, jag fattar galopp och tänker jag kanske hinner över järnvägen om jag har tur ( Travbanan var INTE bred ) Vilket jag inte hinner, Mave studsar hoppar far och slår bakut = Blir stressad för att det kommer någon i full fart bakifrån. Kusken SAKTAR INTE av, Mave är då milimeter från att inte sparka hästen eller kusken när han rejsar förbi mig, och Mave var därefter i princip o hanterbar resterande bit på grund av att han blev så stressad av momentet.. Kusk nummer 2, med betydligt mer vett saktar in och frågar om det gick bra, hoppas han hyvlade av den andra kusken ordentligt sen... De är trots allt hästkunnigt folk, visst bör man sakta in när man ser att en annan häst framför en blir totalt urflippad !?
Samma sak hände mig när jag var yngre , kanske 10 år ? Jag och mamma var ute och skrittade på Min arab ( El goodan ) och mamma körde Looydn - Båda var nykastrerade.. En passerar i full fart, min häst blir tokig direkt han ser honom i ögonvrån flyger ut på en äng och bockar som en dåre tills jag flyger av, trampar mig på armen och sticker hem...

Och nu för inte  så länge sen hände samma sak här i kåge fast under aningens mer kontrollerade former, när jag är ute och skrittar Mave, rider brevid travbanan, kusken ser att min häst blir aningens uppstressad, har svansen i vädret och steppar, han kollar på mig kör till " vänd platsen " och kommer tillbaka bakifrån i FULL FART.. Mave blir då INTE lugn.. Satt ju som tur var kvar men det tog god tid innan jag kunde lugna ner honom igen...
Är det för mycket begärt att åtminstone fråga om det är okej att passera igen i full fart när han vänt ?
Jag tycker inte det, men att respektera andra verkar vara gode svårt för vissa människor, men sen sitter det nog i att mycket trav folk inte tycker om ridhästar, de tycker ofta att de är odrägliga o uppfostrade osv osv..

Men jag tycker att hästfolk åt minstone borde respektera varandra, och de kan ju trots allt läsa av situationerna... Men icket.. Eller jag ska ju naturligtvis inte dra alla över en kant för det finns bra bilister och bra trav"människor " också :)


Hehe skulle kunna fortsätta skriva hur länge som helst på det här inlägget.. Men då är det nog ingen som orkar läsa .. Jag tycker det i alla fall är någonting som många borde tänka på och ta till sig av. Det handlar faktiskt för det mesta om allas säkerhet...


Min kompis blev påkörd när hon var ute och red för inte så länge sen.

Turligt nog slutade det rätt bra, men hästen går i princip inte att ha i trafiken längre

Och det förstår väl jag, att han är rädd för bilar efter det...


Kommentarer
Postat av: Linnéa

Kan inte annat än att hålla med med allt du skriver.. Hoppas bara nu artikeln som Norran ska skriva i Bergsbyn blir uppmärksammad och att fler börja tänka efter i trafiken...

2009-12-05 @ 00:09:18
URL: http://jonasjoochjag.blogspot.com
Postat av: Jessica

Aldrig kul att vara ute i trafiken med hästarna, jag har ju 90-väg förbi mig (nu sänkt till 80 iof) Man är livrädd varje gång trots att jag nog sitter på världens coolaste häst. Har kastat ett ridspö i framrutan på en bil en gång då jag blev så förbannad.. Det värsta är folk med släpar, speciellt tomma som studsar och far, lika fullt bränner dom förbi i 110. Folk inser nog inte vilken skada en 600 kilos häst kan orsaka.. Och brister dom väldigt mycket i uppmärksamhet och trafikvett kanske inte försäkringsbolagen är så pigga på att betala heller..

2009-12-05 @ 00:22:37
URL: http://stallbrannet.se/blogg
Postat av: Linnéa

Man få ju hoppas att de inte ska behöva gå så långt innan dom börjar tänka till :/Btw TAGGA KURS!!! :D:D

2009-12-05 @ 00:24:57
URL: http://jonasjoochjag.blogspot.com
Postat av: Erica

Bra skrivet! Det finns många idioter bakom ratten som inte förstår vikten av att köra försiktigt förbi hästekipage. Lite mer info av körskolan och att införa böter om du passerar en häst i mer än 30km i timmen (samma hastighet som vid skolor) fast det är klart, trafikpolisen måste ju se händelsen för att kunna böta dom ;S

2009-12-05 @ 00:43:55
URL: http://ericasjostrom.se
Postat av: Linnéa

Yay :D

2009-12-05 @ 09:12:05
URL: http://jonasjoochjag.blogspot.com
Postat av: Angelica

Jag håller med dej totalt, jag har också börjat rida mitt i vägen. Och som du skriver vissa förstår att man ska ta ner farten vissa inte. Det är så synd för runt om i kågemarken finns det ryttare "nästarn" dynget runt, börjar inte folk vara vana vid det här laget? Sen så har vi en kille ute på spisen som har travhästar och enligt min syster skiter han fullständigt om han kör om en annan häst i fullfart. Min syster hade ridit mitt på vägen en gång när han kom och då hade han bara skrikit åt henne att flytta sig från vägen så han kunda träna sin häst. Har aldrig mött honom själv och upplevt detta men du kanske har mött honom?

2009-12-05 @ 09:50:42
URL: http://mittlivmedhastar.blogg.se/
Postat av: STOCKHOLMSJENNA

min häst är inte tafiksäker så om jag är i trafiken med honom så leder jag honom eller så sitter jag på och har en ledare med mig. Hna känner sig säkrast när han har en leare på marken. Men engång när vi inte hade ridhus på gården där vi stod utan fick rida till ett ca. 1 km bort så mötte vi en lastbil. Min häst började bli orolig och steppa och ha sig. Min kompis som ledde vinkade till lastbilen att sakta in, men icke gjorde lastbilen det utan han blinkade en massa med lyset och sedan gasade han på. Hero hoppade framför lastbilen men min kompis som ledde hann dra undan honom ner i diket. Och lastbilschaffören då? Han saktade inte ens in när Hero hoppade framför. Och inte stannade han för att kolla hur det gick. Det tog mig 1 år fören en bil ens kunde åka förbi Hero, oavsett om det var 10 meter ifrån honom eller 50 meter. Hna fick panik bara han hörde billjudet. Nu har han npg släppt det mer. Men han är fortfarande rädd.

Men hann du inte ta reg. nummret på bilen som tutade? för det är emot lagen att tuta mot en häst.Och på tal om kuskar så vet jag precis hur det är. Jag har ju en travare, men Hero är rädd för vagnarna (han vart ju slagen under hans travtränings period och vanvårdad). Så han får alltid panik när det kommer ett travarekipage. Likadant när han ser en vagn så blir han jättespänd. Vi har ju en travbana på vår anläggning och jag hade änsålänge bara träffat på snälla kuskar som saktat ner när de mött mig och ser Hero's reaktion. Men oftast så brukar jag rida fort ut från travbanan när jag ser att de rider in dit.

Dock så stötte jag på en Montéryttare med sin travare en kolsvart höstkväll för någon månad sedan. Hero hörde ljudet och började stegra och ha sig. Men monté-jävla-ryttaren bara red förbi i världen jävla rulle! Hero stegrade, kastade sig åt sidan och jag hängde typ på halsen. Och inte stannade ryttarjäveln och frågade hur det gick. Blir så jävla förbannade på sånt. Speciellt när vi har regler på travbanan att man måste sakta in vid möte.

2009-12-05 @ 10:41:05
URL: http://stockholmsjenna.blogg.se/
Postat av: A N N i C A * W E N N B E R G

håller med digh helt och håller , vissa kör ju som idioter :S

2009-12-05 @ 12:03:35
URL: http://s94356.blogg.se/
Postat av: Anonym

Det finns folk till allt..Hjälp mig välja vilka stövlar jag ska köpa. :)

2009-12-05 @ 12:04:50
URL: http://eemmapersson.devote.se
Postat av: thesshanning - hästägare

Uffa, tråkigt med din kompis :/

i våras var det jätte många bilolyckor där häst o ryttare var inblandade. Jätte hemskt ju. & att hästen inte funkar i trafiken längre är ju fullt förstårligt.Hoppas allt är bra med dig iövrigt? :)2009-12-05 @ 15:28:12
URL: http://thesshanning.blogg.se/
Postat av: loisa

när jag och en kompis red för bli travbanan i marken så var det en travare där och tränade och just när han var jämsides med oss så drog han iväg, och två små taggade ponnysar fick vi:S

grymt irriterande.

2009-12-06 @ 15:08:38
URL: http://sorino.blogg.se/
Postat av: Sarah

Jag håller absolut med om ditt inlägg. Bor själv granne vid ett stall och mina föräldrar är hästveterinärer, så jag vet verkligen hur man ska föregå med gott exempel när man möter hästar t.ex. i trafiken. Det som jag dock måste tillägga, som stör mig, är vissa (har BARA råkat ut för travtränare då) som tror att de bokstavligt talat äger vägen de rider på. De hytter med näven och skriker om du kör efter hastighetsbegräsningarna MEN SEDAN saknar in när du sakta men säkert närmar dig hästen. Det måste väl finnas någon slags ömsesidig respekt trots allt? Och vissa kör dessutom hästar på ytterst olämpliga vägar (smala asfalterade vägar i skogen där 70 km/h är hastighetsbegräsningen) men tycker trots detta att de har all rätt i världen att köra mitt i vägen i en kurva (!!) osv. Det jag egentligen vill ha sagt är att jag önskar verkligen att vi alla kunde respektera varandra ute på vägarna och då - såklart- att de som kör fordorn faktiskt tänker på att det är djur de har att göra med som kan reagera hur som helst. Å andra sidan kanske travkuskarna ska ta och hålla sig på lämpligare vägar också. Just my opinion.

Ha en fin dag!

Vänligen,

Sarah

2011-07-11 @ 10:32:15

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0